2010. november 24., szerda

Angkor romtemplomai (Kambodzsa)

A Khmer Birodalom uralta 9. és a 15. század között Délkelet-Ázsia nagy részét, Burmától Vietnámig. A birodalom központja Angkor, melynek fénykorában kb. 750 ezer (más becslések szerint akár egy millió) lakója lehetett. A vallási és egyben közigazgatási központ, Angkor több főváros összesége volt, a khmer uralkodók szinte mindegyike építtetett saját várost, saját főtemplommal az istenek és a király dicsőségére.

Angkor alapítójának II. Dzsajavarman csenla herceget tartják. A herceg 802-ben a mai Angkor közelében új fővárost jelölt ki a Csenla állam központjául, ahol a hindu befolyás hatására Síva-kultusz alakult ki, és a 834-ben utód nélkül meghaló II. Dzsajavarmant pedig istenkirályként tisztelték. A következő várost I. Indravarman, khmer uralkodó építtette, az első téglatemplomok emelése is az ő nevéhez fűződik. Az őt követő I. Jaszovarman szintén külön várost - Jaszodharapurát - alapított, és az ő parancsára épült 900-ban az első kőtemplom. I. Jaszovarman építette az első nagy - 14 négyzetkilométeres területű - víztározó medencét is, hogy a környező földeket állandó öntözhessék.

A szó maga is, Angkor, a szanszkrit "nagara", város, főváros, királyi székhely jelentésű szóból eredeztethető.

A világ legnagyobb, leggyönyörűbb, legbonyolultabb és legrejtélyesebb templomegyüttese ez az indokínai dzsungel legközepén. Míg más népcsoportok a hátrafelé nyilazással és nyereg alatti húspuhítással töltötték az időt, addig a hol a hinduizmus, hol a buddhizmus tanait követő, de mindig mérhetetlen spiritualitásról tanúságot tevő khmerek szívbemarkolóan gyönyörű városokat építettek amerre a szem ellátott.

A khmer kultúra aranykora I. Szurjavarman uralkodása idejére (1135-1150) esett, ekkor épült egész Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma az Angkor Vat templomváros, 50 ezer munkás és 5000 szobrász közreműködésével. Létrehozta az első nagy víztározót 7 km hosszú 2 km széles barajt, melynek vízével öntözhették a környező földeket. Becslések szerint ezeken a hatalmas méretű építményeken akár 200.000 is dolgozhattak. A világ egyik legbámulatosabb létesítménye nem csupán méretének, hanem vízre épült mivoltának köszönheti hírnevét. Gyakorlatilag Angkor Vat egy mocsár közepén úszik, melynek alapját egy felszín alatti vízréteg alkotja. Méretei gigantikusak, a 82 hektáros területet, 5,5 km hosszú 190 méter széles vizesárok veszi körül.

Angkor templomai Kambodzsa fővárosától, Phnom Penh-től 240 kilométerre északnyugatra, Siem Reap városától északra emelkednek a mindent elnyelő őserdő méregzöld tengere fölé.

II. Radzsendravarman és fia idejében, a 960-as években egy második fővárost építtettek Angkornál, ekkor hozták létre a Keleti Baraj közepén kialakított mesterséges szigeten álló Keleti Mebon-templomot, valamint a Bantej Srei-templom tökéletes épületegyüttesét. 1000 körül félelmetes erődrendszert emeltek a Mennyei Templom köré, és ekkor épült a nagyszerű, Nyugati Barajt nevű víztározó is.

A 1010 - 1050 között uralkodó I. Szurjavarman építtette a második nagy - több mint 16 négyzetkilométeres, több tízmillió köbméter öntözővizet befogadó - víztározót, a kutatók szerint I. Szurjavarman uralkodása alatt lett milliós nagyváros Angkor. Halálát követő belpolitikai instabilitás időszakának VII. Dzsajavarman vetett véget, aki a harcokban elért sikereit egy még újabb, Angkorthomnál épített főváros létrehozásával és egy addig példátlan építkezési hadjárattal ünnepelte meg. Állami főszentélye a Buddhának szentelt, piramis alakú Bajon-templom volt. A később hirtelen és titokzatos módon elnéptelenedett város romjaira csak 1848-ban bukkantak rá.

A hódító II. Szurjavarmant tartják a khmer birodalom legnagyszerűbb uralkodójának. A khmer fénykort szimbolizálja Angkor leghíresebb épületegyüttese, Ázsia legnagyobb vallási komplexuma, az Angkor Vat. Minden szinten medencéket találunk, melyek egyik funkciója a hívők istentisztelet előtti megtisztulása volt. Három teraszát fedett oszlopos folyosók veszik körül, ezekről lótuszrügy formájú tornyok emelkednek a magasba. Az óriási épületegyüttes közepén egy templom magasodik, mely kétszer akkora, mint a londoni Tower.

A visnunak szentelt, piramis formájú templom 1113 és 1150 között épült, a khmer építészet csúcsának tekinthető épület Angkor egyik legismertebb, leghíresebb műemléke. A templomot 173 méter széles, körülbelül hat kilométer hosszú négyszögletes vizesárok veszi körül, az árkon belüli területen még három koncetrikus fal veszi körbe az épületet. Mindez a hindu kozmológiát - az óceán ölelte Meru hegyet, az univerzum központját - szimbolizálja.

II. Szurjavarman halála után ideiglenesen elveszett a khmer birodalom önállósága, amit az 1181-tól 1219-ig uralkodó VII. Dzsajavarman szerzett vissza. Ő volt az utolsó nagy khmer király, ő építtette Angkor-Vat-tól északra Angkor Thom-ot, a 16 kilométeres fallal és vizesárokkal körülvett, tökéletes négyzet formájú új fővárost, Angkor legnagyobb építészeti egységét.

A másik ismert részt Angkor Thomot, a nagyvárost VII. Dzsajavarman építette, mikor is a khmerek fellázadtak a vietnámi megszállók ellen és megkezdődött a buddhizmusra való áttérés, a hinduizmus pedig lassan a háttérbe szorult. A csak Nagy Építőként emlegetett uralkodó nagyobb építkezést hajtott végre, mint összes elődje együttvéve. A hatalmas építkezés óriási erőfeszítést igényelt a khmerektől és a kincstárt is súlyosan érintette. Az emberi és anyagi erőforrások kizsákmányolása meggyöngítette az országot. Angkort végül 1431-ben támadták meg és hónapokig húzódó ostrom után foglalták el a thai harcosok. A thai seregek visszavonulása után Angkor rejtélyes gyorsasággal elnéptelenedett, és az indokínai dzsungel elkezdte meghódítani a területet. Az őserdő pár évszázad alatt teljesen benőtte és elrejtette.

Angkorral kapcsolatban kevés dolgot tudni biztosan: a létezése, a virágzó milliós birodalom léte, a kezdeti indiai hatás tény.

A hatalmas, több mint kétszáz négyzetkilométeres területen ezernél is több - különböző állapotban megmaradt - építmény bújik meg a dzsungelben, köztük hetven nagyobb kőtemplom őrzi a khmer építészet és művészet nagyszerűségét. A khmerek lakta terület nagyságát azonban nehéz ma megbecsülni. Óvatos becslések szerint egyedülálló középkori metropoliszról beszélhetünk: több mint ezer négyzetkilométeres kiterjedésű és egymillió lakosú lehetett fénykorában Angkor - a végeláthatatlan őserdő tehát bőven rejt még feltáratlan műemlékeket.

De hogy miből fejlődhetett ki ez a csodálatosan erőteljes, egyedi és megkapó khmer kultúra, kik voltak a tervezői, építészei, honnan tanulták mesterségüket és végül hová tűntek a XV. század derekán - máig rejtély, ami évente turisták millióit csábítja Délkelet-Ázsiába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése