2010. november 9., kedd

Stonhendge magam miattKétszer sikerült már eljutnom Londonba, de amit igazán szerettem volna megnézni Angliában, az sajnos kimaradt. Ez a Stonhendge. Így virtuálisan most megteszem, hogy elkísérlek titeket erre a titokzatos helyre.
Tehát:
Az egyik leghíresebb őstörténeti kultuszhely az angliai Stonehenge. Építése körül napjainkig tart a tudományos vita, valószínűleg i. e. 2300 körül keletkezett, a bronzkorban. 2002. májusában 5 km-re a Stonhenge-i kőgyűrűtől egy sírt találtak a régészek.

A sírban két, csontozatuk alapján közeli rokonságban álló, valószínűleg apa és fia csontvázát találták meg. A csontváz az Amesbury íjász néven lett ismert. Egy nagyon gazdag embert temettek el itt i. e. 2470-ben. A sír tele volt nyílhegyekkel, arany és réz ékszerekkel. Feltehetően a férfi a Stonhenge egyik építtetője lehetett, jóllehet a kapcsolatra nincs közvetlen bizonyíték. A fogzománc analízise során meglepő eredmények születtek. A könnyű oxigén izotópok jelenléte arra utal, hogy a férfi az angliai éghajlatnál hidegebb területeken nőtt fel, származási helye a mai svájci és német Alpok területére Tovább a cikkhez >>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése