2010. december 1., szerda

Lappföld és a mikulás

A Lappföld 98 937 nkm kiterjedésű, amely Finnország összterületének 30%-át teszi ki. A vizek 5 880 nkm-t foglalnak el. Összesen 203 000 lakosa van, következésképp népsűrűsége nagyon alacsony (2.2 fő/nkm) még az országos átlaghoz képest is (16.7).

Lappföld éghajlata a Golf-áramlat jótékony hatásának köszönhetően kontinentális. Az egyes évszakok közötti átmenetek élesek. Tavasszal hatalmasak az esőzések. Nyáron ugyan süt a nap, de a hőmérséklet +5-20 Celsius között van csak. Ősszel a “ruska” néven ismert színkavalkád öltözteti a Lappföldet. Novembertől a téli félhomály (Kaamos) időszaka következik, amikor a Nap nem emelkedik a horizont fölé a tél közepén. Januárig lehet gyönyörködni az időnként feltárulkozó sarki fény jelenségben, a kékes árnyalatú alkonyokban és a mélységes csendben és nyugalomban.

Lappföld Finnország és az EU legészakibb területe, amely Finnországnak csaknem egyharmadát teszi ki. Nemzetközi értelemben is Finnország legfontosabb idegenforgalmi területe. A területen már a jégkor végén is éltek. A legismertebb gazdasági tevékenység a területen a rénszarvastenyésztés, bár csak a lapp lakosság kisebb része foglakozik ezzel.

Az eredeti Szent Miklós legendához kapcsolódó szokásokat az Új-Amszterdamba (New-York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban a XVII. században.
Az amerikai Mikulás-image (Santa Claus) azonban csak később, egy vers illusztrációjának nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott, "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan titkos részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint hogy a műhelye az Északi-sarkon található. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok nevei is ismeretessé váltak. Egészen 1925-ig senkinek nem tűnt fel, hogy az Északi-sarkon nemigen akad fű, amiből a hűséges szánhúzók legelészhetnének.

A télapó szupertitkos játékkészítő manufaktúra az itt található Fül-hegy gyomrában van. Ezen a fülön keresztül hallgatja a Mikulás egész éven át, hogy az egyes gyerekek jók voltak-e avagy rosszak. Feleségével és a szorgos manókkal éldegél itt réges-rég óta. Rajtuk kívül közönséges halandó nem teheti be a lábát a rejtekhelyre.

A világ hivatalos Mikulásának számító Joulupukki valódi lakhelye Finnország, Rovaniemi Santa Village; egy télen körülbelül 150 ezren érkeznek hozzá, közel harminc országba látogat el, és mintegy 700 ezer levelet kap. Karácsony előestéjén a Mikulás a manók segítségével megrakja a szánját, befogja a rénszarvasokat és útnak indul, hogy a titkos erők és Rudolf varázslatai segítségével megörvendeztessen mindenkit, amerre csak jár a világon.

A finn gyerekek meg vannak győződve róla, hogy az ajándékot osztogató, jóságos téli szellem hazája az Északi Sark, amelyet csak decemberben hagy el, hogy rénszarvasoktól húzott szánján meglátogassa az egész világ jó gyermekeit. Feladatát elvégezvén egy évre újra visszatér a Sarkvidékre. Egyébként más-más népek különböző helyre teszik lakhelyét, a hollandok szerint például Spanyolországból érkezik hajóval, de én most a leghíresebbet mutattam be.

Ha írni akarsz neki, a lappföldi Mikulás, Joulupukki pontos címe:

Santa Claus Napapiiri FIN-96930
Tel. +358-16-362 255 / Fax +358-16-362 007
E-mail: santa.claus@santaclausoffice.fi
Honlap:www.santaclausoffice.fi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése