2012. január 13., péntek

Igyál velem egy pohárral, és tudd meg, hogy honnan származik az italod

Hideg van, jól jön egy kis szíverősítő. Két verzióm volt, vagy forralt bor, vagy whisky. Talán ez utóbbi gyorsabb hatást produkál, és nem kell hozzá főzőcskézés, így gondoltam írok pár sort e nemes nedűről.

Az érlelt gabonapálinka elnevezése Nagy-Britanniában és Kanadában whisky, míg az Egyesült Államokban és Írországban whiskey. Származási területe sokat elmond az ital karakteréről is, bár az elnevezések olykor kifejezetten becsapósak.A whisky neve a gall "usquebaugh" szóból származik, melynek jelentése az "élet vize". Aranysárga színű és legalább 40% alkoholt tartalmaz. Minimális érlelése 2-3 év.

Legmarkánsabb fajtája a skót whisky, mely erős, füstös ízét az árpa szárításánál használt tőzegtől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából főzték az italukat (malt whisky), s azt csak e században kezdték lágyítani grain whisky hozzáadásával. A graint főleg kukoricából készítik, nincs füstölés, malátázás, így az íze és illata is sokkal jellegtelenebb. A két fajta keverésével nyert ital a lágy, de még mindig karakteres blended whisky, amit ma Scotch-ként ismerünk. (Ismertebb márkái: Johnnie Walker, J & B, Ballantinés, William Grants, White Label)


Az ír whiskeyt árpából, búzából, rozsból vagy zabból készítik. Mivel az alapanyagokat nem füstölik, lágy ital, s sajátos ízét inkább a hordós érlelés során nyeri el. (Ismertebb márkái: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy)


Az amerikai whiskeyk nagy és nehezen áttekinthető családot alkotnak. A Bourbon legnagyobb részt kukoricából készül, édeskés ízét az égetett hordókban való érleléstől kapja. (Ismertebb márkái: Jim Beam, Early Times, Four Roses, Wild Turkey) A Ryet viszont jellemzően rozsból főzik, és íze fűszeresebb mint a Bourboné. (Ismertebb márkái: Old Overholt Rye, Jim Beam Rye, Wild Turkey Rye) A Tennesse Whiskey jellegzetességét az adja, hogy faszénen szűrik át. (Ismertebb márkái: Jack Daniels, George Dickel) Használják a blended elnevezést is, ami vagy többféle whiskey keverékét, vagy semleges gabonaszesszel higított whiskeyt jelöl. (Ismertebb márkái: Seagram’s 7 Crown, Mount Vernon)

A kanadai whisky kukorica, búza és rozs keverékéből készül (ennek ellenére gyakran nevezik egyszerűen ryenak). Könnyed íze miatt szívesen használják koktélok alkotóelemeként. (Ismertebb márkái: Black Velvet, Canadian Mist, Crown Royal)

A whiskyknek két fő csoportja van. Az ír illetve skót whisky, és az amerikai whiskey.(Kanadában megint whisky a neve) A whiskyt Írországban szerzetesek fedezték fel a VI. században. (a legenda szerint Szent Patrik hozta el a lepárlás titkát az íreknek 461-ben). Az első írásos emlék 1170-ben említi II. Henrik írországi hódítása kapcsán. Az első szeszfőzde 1608-ban nyílik Bushmillsben, majd megjelenik az első híres márka a Jameson whisky, és 1817-ben csak Skóciában 2000 szeszfőzdét tartanak nyilván. A XIX. században az ír és skót whisky már világhíres, és fizetőeszközként is elfogadják.

Amerikába az első telepesekkel kerül a whiskey, akik mindjárt lakóhelyük megépítése után megalapították az első lepárlókat. 1776-77-ben megjelent az első kukorica alapú bourbon whiskey, amely nevét Kentucky állam Bourbon megyéjéről kapta. 1769-ben Kanadában is megépült az első desztilláló, és a XIX. században már itt is elterjed a whiskey lepárlás. Az első híres amerikai márka a Tennessee whiskey, amely 1825-ben jelent meg, de 1866-ban megnyílik az első Jack Daniel's gyár is. 1936-ban az amerikai whiskeyt már szabványosítják, és 64-ben a bourbon név is védetté válik.

Készítése, előállítása

A malátázott árpát Írországban forró levegőn szárítják és erjesztés után háromszor párolják, míg Skóciában tőzeg füstje felett szárad és kétszer párolják. A lepárlás után az italt kiégetett hordókban érlelik. Egyes fajtákat (pl. a Tennesseet) faszénen szűrnek át, míg másokat gabonaszesszel hígítanak. Színüket részben a füstölés, részben a hordózás folyamán kapják.

Jellemzés

A whisky gabonából (búzából, rozsból zabból, vagy kukoricából) készült gabonapálinka, amely tartalmazza mindazokat az ízbeli, aromabeli és egyéb sajátosságokat, amelyeket általában a whiskeynek tulajdonítunk. Az aranysárga vagy barnás ital fajtája szerint markánsabb vagy semlegesebb ízű lehet, alkoholtartalma 40-45%.

Híres márkái

A négy fő fajta a skót whisky, az ír whisky, az amerikai whisky, és a kanadai whisky. A legmarkánsabb a skót whisky, amely erős, füstös ízét a tőzeg füstjétől kapja. A skótok eredetileg malátázott árpából készítették a whiskyt, és csak később lágyították a kukorica alapú grain whiskyvel.(Ebből lett a scotch.) Az írek az árpán kívül rozst, búzát, sőt zabot is használnak whisky alapul, és a zamatot itt a hordós érlelés adja. Az amerikaiak két whiskey-félével is dicsekedhetnek: a bourbon kukorica alapú, és égetett hordóban érlelik, a rye viszont rozs alapú, és fűszeresebb ízű fajta. Létezik a blended whiskey is, amely kevert, vagy higított whiskeyt jelent. A kanadai whisky is egyfajta keverék, hiszen kukorica, rozs, és búza keverékéből párolják le, de ennek ellenére szintén rye-nak nevezik.


Legíresebb márkák:
Skót: Johnnie Walker, J & B, Ballantines, William Grants, White Label

Ír: Jamesons, Tullamore Dew, Paddy

Amerikai bourbon: Jim Beam, Early Times, Four Roses, Wild Turkey

Amerikai rye: Old Overholt Rye, Jim Beam Rye, Wild Turkey Rye

Amerikai malt: Seagram's, 7 Crown, Mount Vernon

Kanadai rye: Black Velvet, Canadian Mist, Crown Royal

Szervírozása, fogyasztása

A whiskyt széles aljú whiskys pohárban jéggel vagy jég nélkül lassan, ízlelgetve fogyaszthatjuk. Az egyszeri felhajtásra szolgáló standard mennyiség két és fél uncia (kb. 7 cent), szaknyelven "ball".

Egészségetekre.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése