2011. augusztus 6., szombat

Alanya, Törökország

Lehet, hogy Alanyáról már szinte mindenki hallott, mert Törökország egyik legkedveltebb üdülőhelye. Alanya régen a kalózok kedvenc tanyája volt, ma már azonban a turisták vették át az irányítást. A város a repülőtértől körülbelül másfél órányi buszútra helyezkedik el.

A legenda szerint Alanya volt Antonius nászajándéka Kleopátrának, akibe reménytelenül szerelmes volt.


Így nem csak a napozás és a parasailling, amit itt el lehet „követni”. Én persze nem fogom kihagyni az ókori remekeket sem.


A városnak szerencsére sikerült megőriznie néhány dolgot azokból az időkből, amikor még igen jelentős kikötőváros volt.Alanya erődítménye


Az egyik népszerű látványosság Alanyában az erőd, amelyet egy sziklaszirtre építettek. A 6.5 km hosszú fallal körülvett erődítmény 140 toronnyal rendelkezik, és nagyjából 400 ciszternával. Legmagasabb részén 250 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.


Az erődítményt még a 13. században Alaaddin Keykubat, Seljuk szultánja építtette, de alapjairól már a hellenisztikus időszakban is tudni véltek. Az erőd régen sok boltíves kapuval rendelkezett, és egy nagy főkapuval, melyeket feliratok díszítettek, ám ezek mára már mind megsérültek. Az erődben több régi épület is található, mint például a fürdők, vagy bizánci templomok. Az út az erőd felé nyitott, de gyalog is csak egy órába tart feljutni.Alanyai vár


1226-ban, a szeldzsuk-korban épült az Alanyai-félsziget meghatározó építménye, az Alanyai vár. A jelenlegi vár korábbi erődítményekre épült, egyszerre volt a közigazgatás központja és támadások idején biztonságot nyújtó erőd. A váron belül található a Szulejmán-mecset és karavánszeráj, melyet I. Szulejmán építtetett. A régi városfal a félsziget keleti részén ma is megtalálható, mögöttük számos, szépen megőrzött oszmánkori udvarházzal, többségük a 19. századból való.
A Kizil Kule (Vörös torony) Alanya másik ismert építménye. A 33 méter magas, téglából épült torony a vár alatti kikötőben áll, ma az etnográfiai múzeumnak ad helyet. A tornyot az aleppói Ebu Ali tervezte Aladdin Kejkubad szultán kérésére. A vár alatt található a Tersane fegyverraktár, a középkori katonai építészet egyik kiváló példája. A hozzá tartozó szárazdokkot 1221-ben építették, az 57×40 méteres dokknak öt része van, csúcsos boltívekkelDamlatas barlang:


A Damalatas barlangot még 1948-ban fedezték fel, egy balesetnek köszönhetően, mikor Alanya kikötőjét építették. Felfedezését követően a lélegzetelállító barlang hamarosan Alanya, és a környék egyik legkedveltebb helye lett mind a helyiek, és a turisták körében is, mivel úgy vélték, hogy különleges mikroklímájának köszönhetően gyógyhatású, ezért sokan jártak ide gyógykezelésekre, így egyre többen jelentek meg Alanyaban, egyre több szállodát építettek és virágzásnak indult a turizmus. De hát meg is értem.


A barlang több ezer éves cseppköveivel, és sztalagmitjaival képes bárkit elbűvölni. A barlang állandó, 22 fokos hőmérséklettel rendelkezik, és a páratartalom is mindig 90 százalék fölötti. A barlang egyébként nagyjából 30 méter mély, és 15 méter magas. És gyönyörűűű.Kizil Kule vagy Vörös Torony
A toronyban ma az etnográfiai múzeum található.A torony igazán impozáns látványt nyújt vörös téglafalaival.A torony a maga 33 méteres magasságával a kikötő ékessége. A torony a 13. század szülötte, azt a célt szolgálta hogy szemmel tarthassák a környéket és a tengert. A torony ma már Alanya jelképe. A torony legalsó szintje kiállításoknak ad otthont, míg a torony alatt egy ciszterna húzódik. Érdemes felmászni a tetejére, ahonnan a kilátóról pompás fényképeket készíthetünk. Persze én ezt meg is teszem.

Manavgat hajókirándulás


Megnéztük magunknak a manavgati vízesést, és utána elmentünk a nagy bazárba is. Ezt követően ellátogatunk a Manavgati négytornyú dzsámiba. Belépés előtt mindenkinek le kellett vetnie a cipőjét, és a nőknek el kellett takarni a hajukat, vállukat, térdüket. Itt érdekes dolgokat lehet megtudni az iszlám vallásról.


Délben hajóra szálltunk, és a Manavgat folyón elmegyünk egy olyan partszakaszhoz, ahol a folyó és a tenger találkozik. Itt nagyon szép helyen tölthettünk el pár pihentető órát. Hazafelé bementünk a Topkapi állami ékszerüzletbe, kézzel készített török ékszereket lehetett vásárolni. Én nem vagyok nagy arany kedvelő, így csak nézelődtem.Izraelbe is átruccantunk egy napra


A több mint 3000 éves múltra visszatekintő város, Jeruzsálem, a Föld egyik legszentebb helye, amely a keresztény, az iszlám és a zsidó hívők számára is fontos zarándokhely. A kirándulás során meglátogattuk az Olajfák hegyét, a Getzemáni kertet - ahol Júdás elárulta Jézust - a Nemzetek Templomát, a Mennybemenetel Templomot, a Pontius Pilatus teret, a Golgotát, valamint a Via Dolorosát, ahol a Szent Sír is található. Folytatva vallási kirándulásunkat eljutottunk a híres Siratófalhoz, majd a Templom hegyhez. Itt található az iszlám világ egyik legszentett mecsete, az Omar Mecset és az Al-Aqsa mecset. Ezután elsétáltunk a zsidó negyedbe, ahol meglátogattuk a Dávid Király Múzeumot. A jeruzsálemi kirándulás után folytattuk utunkat a Holt-tengerhez, mely 417 méterrel fekszik a tengerszint alatt és híres gyógyító erejéről. És lebegtünk a vízen. Nem szabadott volna kihagyni. Erről korábbi cikkemben is olvashattok:

http://bit.ly/e4Bniv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése