2011. szeptember 27., kedd

Róma második rész

Bár többen azt mondták, hogy egész nap sorban fogunk állni – kb. fél óra sorban állás után a kezünkben volt a Colosseumba, a Fórumokba és a Palatinus dombra szóló belépőjegyünk. A Colosseumról már sorban állás közben olvasgattunk: A Vespasianus által építtetett amfiteátrumnak egy lápos talaj feltöltését követően lett meg a helye. Ellipszis alapú, 188*156 méter széles és 43,3 méter magas. Négy emeletes. Először csak három emeletes volt, de a pórnép nem fért volna be, ezért egy negyedik épületet is építettek rá, mely eléggé ki volt téve a napsütésnek, így vitorla-rendszert építettek feléjük. A Colosseum a gladiátorjátékok színtere volt és kb. 2000 gladiátor és 9000 állat halálának emlékét őrzi. Korábbi (2011. november) cikkemben részletesen olvashattok róla. Hasonló amfiteátrumot találunk Tunéziában (El Jem) és Horvátországban (Pula) is. Én őszintén megmondom, a külső monumentális nagyság alapján a küzdőteret valahogy nagyobbnak képzeltem el, és az El Jem sokkal jobb állapotban található meg. De az érzés megfogalmazhatatlan.

A Colosseum mellett találjuk Konstantin diadalívét, melyhez hasonló kettőt a Fórumokon is megtekinthetünk. A diadalívtől egy percre a Fórumok bejáratához jutottunk. Itt ókori épületeket és maradványaikat tekinthettük meg. Összesen öt uralkodó munkálkodását elevenítik fel. Itt rendezték politikai, vallási és kereskedelmi eseményeiket az uralkodók. A belépéskor kaptunk egy térképet, mert igen terebélyes alapterületen található ez a sok emlékmű: A Palatinus domb található az egyik felén a bejáratnak, a másikon pedig a Stadion maradványai, Augustus Háza, Criptoportico, Romulus Temploma, Tibérius Háza és a Fórum Romanum. Késő délutánig botorkáltunk a hatalmas romok között és próbáltuk megfejteni, hogy milyen módszerekkel tudták elérni, hogy két évezredet követően is élvezhető műemlékeket hagyhattak ránk. Persze a megfejtés elmaradt, de az érzés, hogy megtisztelve érezzük magunkat, hogy részesei lehettünk az élménynek, ez megfizethetetlen volt. Közben persze rejtvényeket adtunk magunknak: hányan laknak Rómában, vajon az El Jem és a Pulai amfiteáthrum mikor épült? De mindenre megkaptuk a választ: 2,7 millió, és kb. ugyanakkor.

A következő nap a Szent Péter Bazilikával kezdődött. Az előző napi kb. 50 méteres sor helyett, most a tér közepéig álló, kb. 300 méteres sor várt minket. De nagyon gyorsan haladtunk, így kb. 15 perc után már a Bazilika freskóit, kápolnáit nézegethettük. A Bazilika 24 pápa uralkodását állta végig és 60 ezer hívő egyidejű fogadására alkalmas. A tér jobb oldaláról jutottunk be, így innen indultunk el felfedezni a belső teret. Az első Michelangelo Pietaja volt, amit üvegfal mögül nézhettünk meg. Ezt követte Donatelló Menybemenetel oltárképe, aztán a csak imádságra megnyitott, gazdagon díszített Capelle Dell Sacramento.

Ezután a jobb oldalon egy kis lépcsőn lehet lejutni a kápolna alagsorába, ahol a Bernini tervezte Baldacchinoja alatt az apostolok szobrait tekinthetjük meg, ezt követően Szent Péter Sírját, majd sorra a pápák nyughelyeit. A Bazilika közepén a már említett Baldacchino áll, mely a Panteon bronztárgyaiból készült és ápracukorszerű oszlopokkal magasodik a főoltár fölé. A másik oldalon található a Kiállítás. Középen találjuk Szent Péter szobrát is, amely előtt hosszú sorban várják az emberek, hogy megérinthessék a lábát. Gyönyörű az egész Bazilika.

Ezután elmentünk megnézni a város legnagyobb macskaköves terét a Piazza Del Popolot, amelyet három templom is ékesít a középen álló obeliszken kívül. Két templom, a Santa Maria Dei Miracoli és a Santa Maria in Montesanto szinte teljesen egyforma, kivéve, hogy a harangtornya az egyiknek kerek, a másiknak pedig ovális alakú. A Santa Maria del Pololo bár nem olyan impozáns, mégis belül igen értékes műremekeket rejt, mint például Rafaello sírját őrző Chigi kápolnát, vagy Caravaggio két Szent Péter festményeit.

Ezután elindultunk a Via Del Corson, amely Róma Váci utcája híres butikokkal, éttermekkel. Így jutottunk el a Piazza De Spang-ara, ahol a híres spanyol lépcsőt néztük meg, és Bernini bárkát formáló szökőkútját. A város este is gyönyörű. Hömpölyög a tömeg, olaszok és turisták egyaránt. 9-kor kezdődik az igazi élet. Az emberek a teraszokon esznek, boroznak, kávéznak és közben hangosan, temperamentumosan beszélgetnek egymással. A pincérek kiemelkedőek, és mindenki nagyon segítőkész. Imádnivaló az egész hangulat.

https://picasaweb.google.com/105151097849608333164/Roma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése