2011. október 24., hétfő

New York, Manhattan

Szűcs Gergely barátom nemrégen érkezett meg New Yorkból, és volt olyan rendes, hogy megosztotta velem az élményeit és a képeit. Így most tehetünk az ő szemének segítségével egy utazást New Yorkban, vagy ahogyan sokan nevezik a Nagy Alma városában (Big Apple), és megpróbáljuk megmutatni a fontosabb nevezetességeket virtuális utazásunk során:


Egy férfi mi mással kezdhetné az útját, mint az Intrepid Sea, Air & Space Museum megtekintésével. Az Intrepid nevű hajó több szintes, és minden megtalálható azok számára, akik imádják a háborús történelmet. A Hangár szinten megtekinthetjük azt, hogy hogyan éltek itt az emberek, milyen műszereket használtak. Interaktív kiállításokat, korabeli filmeket, dokumentumfilmeket tekinthetünk meg. A repülő fedélzeten megtekinthetjük a régi Amerikai, Vietnámi, Japán típusú repülőket, helikoptereket, egyaránt. Itt nézhetjük meg a tengeralattjárót is, mely az egyetlen nyilvános amerikai dízelüzemű stratégiai rakéta-hordozó tengeralattjáró. De itt nézhetjük meg a leggyorsabb Atlanti átkelést (1996 február 7-én, 2 óra 52 perc 59 másodperc) bemutató repülőgépet is, a Concorde Alpha Delta G-BOAD-t.

Geriék is megnéztek mindent. Beülhettek űrkapszulába, átérezhették, hogy milyen lehet az élet a szűk tengeralattjáróban (egymás felett –mellett szorosan aludtak az emberek, mint a heringek), és élvezettel nézhettek meg minden repcsit, helikoptert. Érdekességképp csatolok egy posztert, hogy hogyan próbálták a nőket is bevonni a háborúba, mint aktív résztvevő.

http://www.intrepidmuseum.org/

Utunk következő állomása a Central Park, mely a világ egyik leghíresebb nyilvános parkja, a mai napig rengeteg filmben és TV-sorozatban látható. Lányok biztos emlékeznek a Sex és New Yorkban szereplő Charlotte rendszeres futásaira, vagy a P.S. I Love You c. filmben anya és lánya nagy beszélgetésére az utolsó levél átadásakor. És még sorolhatnám a sok-sok romantikus filmet, melynek a Central Park helyet adott.

A 3,41 km2 területű park, Manhattan szívében található, az 50-es utcáktól, egészen a 110-es utcákig, Harlemig húzódik. A parkot Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezték. Bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye, több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található itt. A parkban tényleg zajlik az élet. A kb. 10 km hosszú út rendkívül népszerű a kocogók, kerékpárosok és görkorcsolyások körében.

De ha a természetben akarunk a művészetnek hódolni, akkor megkereshetjük azt a 29 szobrot is, amelyek nagy részét magánszemélyek és szervezetek adományozták. Én a következő látványosságot osztom meg veletek képünkön: A szilfákkal övezett sétányok a Bethesda-terasznál futnak össze, egy fákkal körülvett, kövezett területe, melynek közepén tó és szökőkút áll. A padokon kedves kis történeteket találunk azokról akiknek az élete itt kötődött vagy épp vált szét.

A Central Park közelében található a New Yorki Közkönyvtár (New York Public Library) is, mely 2011-ben ünnepelte 100. születésnapját. A 12 milliós metropoliszban öt városrészéből hármat (Bronx, Manhattan, Staten Island) hálóz be ez a könyvtári rendszer. A NYPL 82 fiókot üzemeltet az előbb említett városrészekben. A fiókkönyvtárak több mint 10 millió kötetet ajánlanak kölcsönzésre, illetve helyben használatra. A könyveken kívül időszaki kiadványok, audiovizuális anyagok és egyéb médiák állnak az olvasók rendelkezésére. Az Ügyelnek arra, hogy a mozgássérültek is hozzájuthassanak a dokumentumokhoz. Értelmi fogyatékosok részére szintén nyitva állnak a könyvtár kapui.

A NYPL-hez tartozik még négy ún. kutatókönyvtár, melyekben összesen több mint 36 millió referenskönyv áll a kutatók, tudósok és szakemberek rendelkezésére. De haladjunk csak tovább a nevezetességek tetemes listáján

A Times Square egy fontos kereskedelmi csomópont, és a tér egyben New York város jelképe is, ami Manhattan kerületében található. A Time Square talán leghíresebb eseménye a szilveszter, amikor a téren több mint 500 ezer ember köszönti az újévet. A tér nagyon sok híres épületnek és cégnek ad helyet. Itt székel többek között a Reuters hírszolgáltató médiabirodalom, az ABC televízió társaság stúdiója, de itt van irodája az Ernst & Young könyvvizsgáló, és a Morgan Stanley pénzügyi befektetésekkel foglalkozó cégének is. A Time Square épületeit szinte teljesen beborítják a hatalmas LED kijelzős reklámok (Coca-Cola, Budweiser, Heineken, Planet Hollywood, USA Today), amelyek felületeiért világhírű cégek versengenek. A teret több irodalmi műben, videojátékban, zenés klipben, és nagy kasszasikerű filmben (Will Smith – Legenda vagyok, Transformers: A bukottak bosszúja) is megjelenítették. Geri azt mondta, hogy többet várt a helytől, gigantikusabbnak álmodta meg, de így is nagy élményt jelentett ott állni.

Ahogy tovább haladunk a fiúkkal, elérkezünk a Broadwayhoz a város legrégebbi észak-déli irányú sugárútjához. A világhírű Broadwayt nevezik az amerikai színház fellegvárának, számos hollywoodi filmsztár és énekes is már fellépett a Broadway színházaiban. Az ismertebb színházakon (Winter Garden Theatre, Paramount Theatre) kívül, számos szálloda (Grand Central Hotel), és híresebb épület (Woolworth Building) is megtalálható a sugárúton. A Broadway színházaiban az évek során számos híresebb musicalt játszottak: Mamma Mia!, Chicago, Cats, West Side Story. A Broadway lenyűgöző éjszakai világát, számos nagysikerű mozifilmben is megcsodálhattuk (Robert De Niro – Taxisofőr, Dustin Hoffman – Éjféli cowboy).

Haladjunk a Wall Streeten, dél-Manhattan pénzügyi negyedének utcáján, mely a Broadwaytől indul és az East Riverig fut, hossza kb. 600 méter. Az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe, neve egyet jelent a részvény- és pénzpiacokkal. Itt találhatjuk a Federal Hall épületét, ami múzeumként működik, a világ egyik leggazdagabb embere, Donald Trump tulajdonában lévő Trump Buildinget, és itt található a Bank of America irodaháza is.

Ha tovább Haladunk, elérjük az Empire State Buildinget, amelynek tetejéről teljes kilátás nyílik a városra és a Szabadság szoborra. Ez New York jelenlegi legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe. Az épület a nevét New York állam becenevéből kapta (Empire State). Érdekesség, hogy a cél az volt, hogy a leges-legmagasabb épületet építsék meg, és az építkezés egy évig és 45 napig tartott, heti hét napon át, még ünnepnapokon is 3400 munkás segítségével. Így 4 és fél emelet készülhetett el egy hét alatt.

http://www.esbnyc.com/

Geriék megnézték a Hard Rock Cafe-t is, mely arról híres, hogy sztárok relikviáival, képeivel, ajándékaival van kidíszítve. Minden Eric Clapton gitárjával kezdődött a 70-es években. Mert Clapton odaajándékozta az akkori két vállalkozó kedvű fiatal tulajdonosnak gitárját, hogy tegyék ki a falra. Ma több mint 70.000 gitár, dob, zongora, harmonika, mikrofon, ingek, nadrágok, sálak, cipő, kézzel írt dalszövegek, autók, motorok, a busz-és rock-válogatott emléktárgyak - messze a legnagyobb, legértékesebb gyűjtemény a világon találhatók a falakon a franchise rendszerben működő több mint 163 Hard Rock kávézóban, 52 országban szerte a világon.

http://www.hardrock.com/locations/cafes3/cafe.aspx?LocationID=99&MIBEnumID=3

Utolsónak hagytam, de első a nevezetességek között természetesen a Szabadság Szobor (Statue of Liberty), amely a világörökség részét képezi, és Liberty Islanden található. Korábban már írtam róla cikket, így aki többet akar róla megtudni, annak ajánlom figyelmébe: http://virtungolas.blogspot.com/2010/12/szabadsag-szobor-new-york-amerikai.html

És ide egy kis vicc a fiúknak: Lehet hogy a New Yorki a leghíresebb szabadságszobor, de a miénk a világ legnagyobb sörnyitója :-)!

Köszönöm szépen az élménybeszámolót és a képeket. További képek:

https://picasaweb.google.com/105151097849608333164/ManhattanNewYork

Hasonló közvetett élményeket szívesen osztok meg, így akinek van affinitása rá, hogy megmutassa képeit, és elmondja élményeit, örömmel várom jelentkezését. Mégiscsak jobb másodkézből hallani, hogy mit érdekes, mint egy útikönyvből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése