2012. február 22., szerda

Hollandiából jelentem

Rendhagyó cikk következik Hollandiából, konkrétan Noorth-Brabant tartományból, Oss-ból.

Több hónapos tervezgetés, állásinterjúkra járás után végül úgy alakult az élet, hogy párommal elköltöztünk erre a helyre. Először ő indult útnak, én pedig egy hónappal később követtem. Azt nem tudjuk, hogy meddig maradunk, fél évig biztosan, mert őt köti a szerződés. Én pedig addig is folytatom az otthoni munkám innen is, ha már ilyen mobilállással áldott meg az ég. Szerencsére mindenki .- ügyfelek, barátok, rokonok – jól vették a hírt, így egész gördülékenyen indultam útnak.
Mostmár több mint lassan két hete itt vagyok, és jó utazóhoz híven bele is vetettem magam a célország megismerésébe, ezért gondoltam beszámolok az elmúlt hetekről.


Hűen magamhoz, - amit engedett, hogy Gergő majd minden nap dolgozott - útra keltünk, hogy feltérképezzük a környező városokat. Voltunk Udenben, Eindhovenben, Nijmegenben, s’-Herthogenboschban és Oss-t már kívülről fújom. Nijmegen elvileg a legrégebbi Holland város. Én azt hittem, hogy majd évezredes vármaradványokat, várfalakat, és gyönyörű, klasszikus belvárost találunk, de hát semmi sem az aminek látszik.
Hollandiáról több szó is eszembe jut, így például korrektség, szervezettség, szürkeség. Tehát már most tudok jót és rosszat is mondani. Vagyis nem is rosszat, inkább csak tőlünk megszokotthoz képest eltérőt.
Először kezdeném az emberek jellemzésével. A holland népre eddig általánosan mondhatom, hogy igaz, amit hallottam. Az emberek nyugodtak, szépen csendesen élik az életüket, de nem félnek vállalni magukat. Nagyon segítőkészek, legyen szó helyi emberről, vagy külföldiről egyaránt. Számtalan példát tudnék felsorolni már most, hogy milyen kedvesek, és előzékenyek. Segítenek a kis ügyes bajos dolgainkban, és a mindennapi életet is sokkal élhetőbbé teszik a figyelmességükkel. Az alap, hogy németül és angolul is tudnak, így igazából mindenki megérti, hogy mit szeretnénk. De ha mégsem, hát gyorsan szereznek valakit, aki tud pl. az általam használt német nyelven.

Negyed óra alatt elintéztem a hiperszuper önkormányzatnál az adószám igénylését. És az előzékeny, és kedves ügyintéző felhívta rá a figyelmem, hogy egy év múlva juttatások járnak nekem, ha házasodok, ha gyerekem születik, ha munkanélküli leszek, vagy nem keresek a minimálbérnél többet. Nálunk sajnos nem jellemző az ilyen körültekintő ügyintézés és kedvesség.
Ennyit példának arról, hogy hogy állnak a másik emberhez. Azt hiszem elég meggyőző.

Kis mindennapiság: Meg kell cáfolnom, hogy nincs függöny az ablakokon, mert változó. Van ahol egyáltalán nincs, van ahol füstüveg a fele ablak, van ahol pálcikás függöny van, és van ahol 70-es évekből maradt függönyorgia látható.

Az emberek viszont nem bámulnak. Sem át a kocsiban, sem be az ablakon. Mindenki hagyja a másikat. Nem nézi, hogy mi van a kosaradban, és nem érdekli, hogy milyen autóval vagy. Az autók mind-mind középkategóriásak. Egy-egy kiemelkedő példányt láttunk csak. De a yaris, toyota, polo dívik a legjobban.
Hétvégén farsang, azaz carnaval volt mindenhol. Mi Nijmegen és Herthogenbosch karneváli hangulatából kaphattunk egy kis bemutatót. Napközben útnak indultunk várost nézni, és meglepetésünkre mindenhol mindenki beöltözve énekelt. 10-20 fős zenekarok rótták kürtjeikkel, dobokkal a város utcáit. Nem számított, hogy szemereg az eső, vagy hogy épp eleredt a hóesés. A héten elég változatos volt az időjárás. Napsütéstől kezdve az esőn át a jégesőig, havazásig minden volt, akár egy-egy órán belül is. Napfényből nem merítenek energiát, az biztos, mert verőfényes tavaszt még nem láttam, bár ez most egész Európán várat még magára. Egy kis szűrt napsütést leszámítva legtöbbször felhős az ég, és szemerkél az eső. De épp csak annyira, hogy a frissen belőtt haj kicsit plötyi lesz, de meg nem ázol.

És akkor most jöjjön egy kis építészet. Amennyire „kocka” a mindennapjuk (értem ezt arra, hogy nagyon, szinte már túlszervezettek), épp olyan a lakhelyük is. Főként az autópályák mellett laknak, és minden, de minden ugyanolyan, leszámítva a belvárosokat. Értékelem már most Magyarországban a színes házakat. Mert ha egyformák is, de legalább színükben különböznek. Itt a téglás ház a módi, és nem meglepő, hogy két szín van belőle: barna, szürke. És még az utcák is macskakövesek. Barnák vagy szürkék. A városok magja azért tartogat egy-egy szép épületet, de nem olyan lenyűgöző az építészeti történelmük, mint nekünk.

A mindennapi élet ugyanannyiba kerül, mint nálunk. Mostanra végigjártuk az összes boltot. Aldi, Lidl, Méte, Alrfed Hein. És nagyjából ugyanolyan áron van minden. Netet is kb. ugyanúgy lehet kapni, és a telefondíjak is ugyanannyiba kerülnek, mint otthon. A minimálbér viszont 1500 euro, azaz kb. 500 ezer forint. Így már értem, hogy miért olyan nyugodtak, miért nem sietnek sehova. Persze a legális Café-shopok is biztosan segítenek a nyugalomban. Ugyanis nem tudsz úgy végigmenni az utcán, vagy akár egy kereszteződésben bekanyarodni, hogy valaki elmegy melletted, és ne legyen fű szaga, vagy a kocsiból a szomszédban ne szállna ki a füst. Azt hiszem passzív használók vagyunk mindannyian, mert annyian szívják itt a gandzsát. És nem csak a mi, vagy fiatalabb korosztályunk, hanem egy 45 év körüli nő, a zebránál állva is él a legális droggal. Inni viszont nem nagyon láttam senkit. Részeget egyáltalán nem, leszámítva a farsangi felvonulást. Biciklist viszont annál inkább. Esőben, hidegben, ezek mennek rendületlenül.
Már láttunk piros lámpás házat is és hát minden városban legalább egy-egy café-shopot, persze szigorúan kívülről. A malmon és a tulipánon is túl vagyunk. És már fapapucs boltot is meglátogattunk. És ne kérdezzétek, hogy miért, de itt van a legtöbb cremathorium az egész világon, ez szinte biztos. Azért abban nem vagyok biztos, hogy örökre itt akarok maradni, de abban igen, hogy ezt a mentalitást, a Nyugatot meg kell éreznie az embernek. És ezért mindenképpen jó volt elindulni.


Remélem nektek is kedvet tudtam csinálni egy kis kiruccanáshoz, hiszen Eindhovenbe, már 10-ezerért van return repjegy. Ha pedig mégsem keltek útra, úgy is remélem, hogy tudtam adni egy kis betekintést a Hollandok életébe.

http://netherorszag.blogspot.com/
Képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése