2012. március 21., szerda

Holland specialitások tovább...

Nem állunk meg a sajtoknál és szélmalmoknál. Kutattam tovább, aminek az eredménye a következő:
HOLLAND (DELFTI) KERÁMIA
Delft jellegzetes holland kisváros, Hága és Rotterdam között, csatornákkal, kis hidakkal, vízitaxikkal, és történelmi épületekkel. Egyik nevezetessége a delfti porcelángyár.
A XVI-XVII. században a holland úri családok ezüst és arany evőeszközeik mellé a messzi Kínából hozatták a festett porcelántárgyakat, melyeknek az ára a nagy szállítási költségek miatt elég borsos volt. Az 1600-as években megszűnt az importálás, és mivel Delftben megszűnt a sörgyártás is, az üresen maradt gyárépületből kerámiaüzemet létesítettek, és hamarosan nem kevesebb, mint 32 kis kézművesműhely gyártotta az agyagedényeket.
1653-ban Delft egyik kolostorában megkezdődött a finom porcelán gyártása is. A termelés, ma is a hagyományos korongozással, kézi festéssel történik.
A delfti fajansz gyártásának négy korszaka van.
1.    Az első volt a Delft Blue, azaz a delfti kék, fehér alapon kék minták, főként a kínai motívumokat használták szívesen.
2.    A másik, szintén régi stílus a Polychrome, színei a sárga, zöld, barna, mediterrán összhatású.
3.    A Pynacker-stílus színei a vörös-kék-arany, ezek a tárgyak japán behatásra készültek.
4.    A legújabb, modern stílust az Unique termékcsalád képviseli, ezek egyedi darabok fiatal művészek elképzelései alapján.
A gyár bemutatóterme egyben múzeum is, ahol vázák, tálak, gyertyatartók, kávéskészletek láthatók, míg körben a falakon porcelán mozaikképek, az állványokon szobrok gyönyörködtetik a látogatókat.
De mit isznak-esznek ezekből a csodaszép étkészletekből:

HOLLAND ÉTELEK
Ahogy az Vincent Van Gogh híres festményén, a Krumplievőkön (Aardappeleteres) is látható, a hagyományos holland ételek fő hozzávalója többek között a krumpli, amit általában hússal és főtt zöldséggel fogyasztanak. A hollandok tradicionálisan nem használnak csípős fűszereket, viszont előszeretettel öntöznek meg mindent szafttal. A tejtermékek fogyasztása különösen jellemző, ez a tudósok szerint a hollandok magasságának egyik oka lehet. Tengeri nép lévén azonban sok halat és zöldséget is esznek.
De az általános étkezési szokás a következő: A hollandok a napot általában szendviccsel, és kávéval vagy teával kezdik, majd délben újból szendvicset esznek (sajttal), végül egy nagyot vacsoráznak.
Azért mégis össze tudtam szedni pár tipikus holland ételt annak ellenére, hogy a háziasszonyokra nem jellemző, hogy a konyhában serénykednének órákon keresztül Minden félkész, vagy készétel. De mégis a következőket érdemes megemlíteni:
Nemzeti ételnek az ún HOTSPOT vagy stamppot-ot nevezik, krumplipüréből és különböző hozzávalókból – mint például répa vagy salátakatáng, általában rookworsttal (szaftos kolbászfajta) tálalják.
Krokett: hússal, vagy sajttal töltött gombóc.
Levesek: legnevesebb a borsóleves (Erwtensoep) és a spanyol vörösbab leves, de a püré- és krémleveseket is előszeretettel eszik.
Vla: sűrű, édes puding, amit nagyrészt tejből készítenek, íze a vaníliától kezdve a csokoládén át az eperig bármilyen lehet. Érdemes kipróbálni a hopjes-vlát és a bitterkoekjes-vlát, melyeknek valóban tipikus és leírhatatlan ízük van. Kipróbáltam, isteni finom. Igazából zselé állagú puding. Kedvenc a bitterkoekjes-vlá.
Karnemelk: szó szerint ’habos tejet jelent, de egy híg, keserű ital. Nem izlik.
Poffertjes: Ezek leginkább kis palacsintákra hasonlítanak, melegen és sok porcukorral tálalják. Bárhol előre gyártva is meg lehet vásárolni, így hazaérve csak meg kell melegíteni, és már eheted is.
Hagelslag: kenyérre szórható csokoládédarabkák.
Muisjes: szó szerint egereket jelent, és ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a hagelslag, kenyérre lehet szórni. A muisjest hagyományosan beschuiton (vastag, kör alakú és nagyon ropogós snack) tálalják, ezzel ünnepelve egy gyermek születését. Általában ánizsból készítik, cukorbevonattal.
Patat: (hasábburgonya) Ez önmagában nem tűnik holland specialitásnak, de a hasábok vastagsága és a tény, hogy gyakran majonézzel eszik, bizony több külföldi figyelmét felkelti. Még izgalmasabb étel a patatje oorlog (szó szerint: hasábburgonya-háború), melyben a sült krumplira majonézt, ketchup-ot és saté-szószt öntünk és meghintjük nyers hagymával.
Haring: Egy tipikus holland finomság. A nyers heringet nyers hagymával fogyasztják. A faroknál fogva felemelik a halat és fokozatosan a szájba csúsztatják. A hal fejét természetesen eltávolítják és a halat megtisztítják.
Mivel elég édesszájúak ezért a sok fajta csoki és marcipán mellett előszeretettel eszik a palacsintát és a következő számunkra igen gej dolgokat: Stroopwafel (úton-útfélen lehet vásárolni az árusoktól az édes ostyát. Főként szipuppal eszik felnőttek, gyerekek egyaránt), Pindakaas (lefordítva ugyan mogyorósajt, de magyarul mogyoró vajkrém), Engelse drop (magyarul medvecukor. fekete színű,) Appelmoes (almapapi)

A HOLLAND CSOKOLÁDÉ
Egy csésze krémszerű, forró, habos kakaót kortyolni – ezt az elementáris élvezetet találták ki maguknak a hollandok. A 17. század óta járják a hajók holland zászló alatt a tengert, cukorral, dohánnyal és kakaóbabbal megrakodva, s rakják le terhüket Amszterdam kikötőjében. A 18. század végéig mégis csak a gazdag családok kiváltsága volt a porceláncsészékben illatozó csokoládé.
Akkoriban még úgy készítették el ezt az édes italt, hogy egy kis, fűszerekkel aromásított, őrölt kakóbabból álló tömböt lereszeltek és felhevítették. Ez a keverék kihűlés után megszilárdult, és forró tejben vagy vízben apró darabkákat olvasztottak fel belőle. Ezt a csokoládékrémet gyakran még vaníliával, fahéjjal vagy szürke ámbrával ízesítették, s a chocolatiére még mézet vagy nyers cukrot is kevert hozzá, hogy a keserű ízt megédesítse.
Lassanként általános szokás lett, hogy a vendégeknek egy csésze csokoládét kínáljanak.  Az egyik Amszterdam közelében lévő malomban 1778-ban kezdtek kakaóbab-őrléssel foglalkozni.
1825-ben Van Houten kidolgozott egy forradalmi eljárást, amelynek eredményeként könnyű, finom port gyártott, amely forró tejben gyorsan feloldódott. 1828-ban végre feltalálták a kakaóport. Beköszöntött az „instant reggelik” korszaka. Ezután már csak cukrot, banánlisztet vagy malátát kellett a kakaóhoz keverni, s készen volt a „Banania” vagy az „Ovomaltin”, ez a két frissítő és erősítő italpor.

Majd a szájmelegben olvadó kakaóvaj korábban ismeretlen krémszerűséget és formálhatóságot kölcsönzött a kakaómasszának (ezenkívül a fehér csokoládé alapanyagául szolgált). Ettől kezdve tábla-, figura-, vagy pasztillaformába lehetett önteni (ezt a hagyományt folytatja a Droste cég).

Ebben az időben a világ kakaótermelésének nagy részét Hollandia, Van Houten találmányának birtokosa importálta. A csokoládékészítéssel részben felhagytak, s inkább a kakaópor előállítására koncentráltak. A 19. század négy jelentős csokoládéüzeme – Van Houten, Bensdorp, De Zaan, és Gerkens – mind a mai napig működik, s egész Európát ellátja azzal az enyhén keserű kakaóval, amellyel az olaszok a Tiramisu-jukat és a Cappuccino-jukat hintik meg, a bécsiek fölséges krémes italukat készítik, a franciák pedig trüffeljüket vonják be.

Hollandiában a csábítóan gőzölgő ital fogyasztása éppannyira általános szokás, mint a tulipánhagymák termesztése.

HOLLAND SÖR
A hollandok kedvelt saját söre a Bavaria, ami a mi Borsodinkra, vagy a Gösserre hasonlít ízben. Inkább édesebb.
De sorolom tovább a holland söröket: Alfa, Amstel, Bavaria, Brand, Budels, De Leckere, Den Engel, De Pelgrim, De Schans, Dommelsch, Drie Ringen, Grolsch, Grunn, Gulpener, Haagse, Heineken, Hertog Jan, Hoegaarden, Hoeksch, Koelschip, La Trappe, Leeuw, Lindeboom, Maximiliaam, Scheldebrouwerij, Snab, Stichtse Heeren, Us Heit

 De erről nem olvasni kell, hanem inni egy jó korsóval. Egészségetekre, azaz Gezondheid.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése