2012. március 7., szerda

Hollandia és Bosch


Művészet kedvelő barátaim egyből felfigyeltek 's-Hertogenboschban készült képemre, melyen egy ember nagyságú hangyabábú eszik egy kisgyereket. Úgyhogy úgy gondoltam, írok is pár sort Bosch (a szobor készítője) életéről, munkásságáról. És ígérem, hogy keresem a betegebbnél betegebb Bosch képeket és szobrokat, és amint valami újat találok, máris gazdagítom a fotók tárházát.
 
Szóval:
Hieronymus Bosch ('s-Hertogenbosch vagy Herzogenbusch, 1450 körül – 1516. augusztus) németalföldi festő volt, a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Festményeinek témája legtöbbször az emberi bűnök, gyengeségek bemutatása. Arra használta a démonok, félig emberi, félig állati alakok és gépek képeit, hogy félelmet és zavart idézzen elő, s az emberi gonoszságot ábrázolja.
Művészete, amely hosszú évszázadokra feledésbe merült, végül ösztönzést adott a 20. század szürrealista mozgalmainak.
A festők négy generációját lehet kimutatni: dédapjától kezdve a nagyapát követte a fiú Anthonius öt gyermeke: két lánya és három fia, Goeswinus vagy Goessen van Aken, Jan van Aken és a negyedik gyerek, Jheronimus van Aken (Hieronymus). Bosch a nevet valószínűleg azért vette fel, hogy megkülönböztessék bátyjától, Goessentől.
Hieronymus Boscht először 1474-ben említik iratokban. Bosch 1486-ban csatlakozott az erősen vallásos Miasszonyunk testvérülethez, így a testvérek sorából és kapcsolataikon keresztül az udvarból kerültek ki Bosch megrendelői.

Hieronymus korában a sátán nem a mesék világában létezett, hanem a mindennapokban. Megindult a boszorkányüldözés 3. legszörnyűbb hulláma. De ez a kor az alkímia, a fehér és fekete mágia kora is, a híres boszorkánykenőcs kora, amely LSD-szerű hallucinogén hatás kifejtésére volt képes.

Bosch művészete minden művészettörténészt zavarba ejt. Művészetének kétféle értelmezése létezik a kutatók között. Az egyik szerint Bosch moralista, aki megrettent a saját vízióitól. A másik szerint egy tréfacsináló, akinek festészete korának szatirikus, humoros miniatúráiból táplálkozott. Maró kritikájú műveivel nemcsak a társadalom romlottságát ítélte el, hanem megmutatta, milyen könnyen válik a gyarló ember a gonosz martalékává; ez emeli művészetét magasabb erkölcsi szintre.
A hét fő bűn

A Bosch szimbólumok általában egy-egy emberi gyengeséget jelentenek, legtöbbször valamelyik halálos bűn (lustaság, bujaság, kevélység, harag, irigység, fösvénység, falánkság) ábrázolásai. pl: A medve a „harag” halálos bűnét jelenti, de jelentheti a férfibujaságot is. A varangyos béka – amely legtöbbször egy szereplőn gubbaszt – „bujaság” (ha a nemi szerven gubbaszt, célzás a „bujaság”, ha a mellen vagy az arcon, akkor a „kevélység” bűnére), de lehet a hitetlenség szimbóluma is.
Bosch sok képén ábrázolt egyszerre elbűvölő és elrémisztő, démoni figurákat és mesebeli lényeket, emberi testeket hal-, madár-, disznó- és ragadozófejjel. Festményeit gnómokkal és szörnyekkel népesítette be. E lényeknek közös vonása, hogy a védtelen embereket kínozzák vagy kárhozatba viszik.
A mesebeli lények ábrázolása a középkorban nem volt szokatlan, hiszen sokszor előfordultak a bestiáriumokban. Ezek a könyvek Alexandriából/Egyiptomból származtak, s mint népkönyv keletkeztek. A korai középkorban jutottak el Európába, ahol lefordították őket. A bestiáriumok valódi és képzeletbeli állatok leírását tartalmazták valóságos és vélt tulajdonságaikkal együtt. Erkölcsi és vallási felvilágosítás célját szolgálták, s emellett nagyon kedveltek voltak, hiszen az emberek ezekből a könyvekből ismerték meg a távoli kontinensek egzotikus állatvilágát. De mellettük megtalálták az egyszarvú és a sárkány ismertetését is.Bosch ismerte és felhasználta a bestiáriumokban található fantasztikus lények ábrázolásait, ez látszik a festményein. Újra és újra feltűnnek művein az Európában ismert vagy egzotikus helyeken élő állatok. De a létező állatok és a mesebeli alakok általa félelmet keltő és izgalmas lényekké váltak, amelyek segítségével az emberi gonoszságot akarta kifejezni.

További adatok a wikipédiában találhatók.

http://netherorszag.blogspot.com/
További Holland városlátogatások képei 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése